Libya, BM’nin ülkedeki göçmenlere yönelik ihlallere ilişkin raporuna tepki gösterdi
Libya hükümeti ve Parlamentosu, Birleşmiş Milletler’in (BM) ülkedeki göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu kınadı.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Dışişleri Bakanlığı ve Temsilciler Meclisi İçişleri Komisyonu, BM İnsan Hakları Kurulu’nun Libya’daki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere kurduğu misyonun raporuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerinin uluslararası takviyeye ihtiyaç duyduğu ve ulusal birlik hükümetinin bu konuda yalnız bırakılmaması gerektiğine değinildi.
BM misyonundan şiddet ve cinsel kölelik mağduru göçmenlerin belgelerini ve tanıklıklarını Libya Başsavcılığına sunması istendi.
Açıklamada, uluslararası toplumun bu ağır ve ızdırap verici insani sorunu çözememesinden Libya’nın sorumlu tutulmayacağı vurgulandı.
TBMM İçişleri Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “önyargılı, tarafsızlıktan yoksun, Libya imajını çarpıtan ve göç dalgalarından sorumlu tutan” değerlendirmeler içeren rapordan duyulan rahatsızlık dile getirildi.
Raporda, Libya’nın içinden geçmekte olduğu zor şartlar ve yüzbinlerce göçmenin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan devlet kurumlarının kırılganlığının göz ardı edildiği belirtildi.
Libya’daki insan hakları soruşturma misyonunun 27 Mart’ta yayınladığı raporda, Libya’daki gözaltı merkezlerinde ve bilinmeyen cezaevlerinde cinsel kölelik için makul gerekçeler bulunduğu belirtildi.
Rapor, göçmen kaçakçılığının, köleleştirmenin, zorla çalıştırmanın ve hapsetmenin bireylere, gruplara ve devlet kurumlarına büyük gelirler getirdiğini savundu.
Libya üzerinden Sahra Çölü ve Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin bir kısmı insan kaçakçılarının eline düşüyor, bir kısmı da çölde veya denizde ölüyor.